wtorek, 13 listopada 2012

Tydzień włoski rozpoczęty!

Kuchnia Włoska
Kuchnia włoska znana jest każdemu. Zaraz obok Francji jest najbardziej popularną kuchnią europejską.

Potrawy są bardzo różnorodne. W tradycyjnej włoskiej kuchni można znaleźć warzywa, przyprawy typu oregano, bazylia, tymianek, sery mozzarella i parmezan oraz oliwę, pomidory i oliwki. Owoce morza są również bardzo popularne we Włoszech. W kuchni włoskiej stosuje się niezliczone gatunki makaronów. Każda włoska kucharka potrafi przyrządzić idealny makaron i faszerowane pierożki oraz potrawy z ryżu tj risotto. Sycylia słynie z deserów, rejon Valle d'Aosta z fondue, Bolonia - sosem mięsnym i spaghetti, a Neapol z tradycyjną pizzą (moje ulubione danie).

Tradycyjny włoski posiłek składa się z:
  • antipasto, czyli przystawki;
  • pasty, czyli danie mączne;
  • głównego dania, czyli ryb, mięsa albo drobiu wzbogaconego risotto lub sałatką;
  • posiłek zakończony jest deserem, np. panna cotta lub tiramisu.

Podczas następnych 7 dni (czyli pełnego tygodnia) na moim stole znajdzie się spaghetti, bruschetta, oczywiści pizza, calzone lub panzerotti (tu się zastanawiam), spróbuję przyrządzić własny makaron (mam nadzieje że mi się uda) oraz risotto, na lekką kolacyjkę sałatkę caprese, a na deser tiramissu. Podoba się Wam moje menu?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz