środa, 14 listopada 2012

Bruschetta

Zacznę od tradycyjnej przystawki kuchni włoskiej, którą jest Bruschetta. Jest to wersja grzanki pokrapianej oliwą i natartej czosnkiem. Dodatkami mogą być pomidory, bazylia, ser ricotta, mozzarella, parmezan, papryka i wiele innych warzyw...

Przepis na: Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką

Składniki (przystawka dla 3-4 osób):
  • 2 duże ciabatty
  • 2 pomidory
  • 1 papryki 
  • 150 g mozzarelli
  • 1 mała czerwona cebula
  • bazylia
  • przyprawa kuchni włoskiej
  • 2 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa
Kuchnia włoska - bruschetta


Przygotowanie:
Pokrój ciabattę na kromki o grubości 2 cm. Posmaruj ciabattę oliwą i 1 ząbkiem czosnku. 
Pokrój w kostkę: pomidory, cebulkę, grillowaną paprykę (jak zrobić grillowaną paprykę wytłumaczę poniżej) i mozzarelle. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, posiekaną świeżą bazylią (ja niestety użyłam suszonej) oraz przyprawę kuchni włoskiej. Następnie do całości dodaj pokrojony drobniutko czosnek oraz skrop wszystko oliwą. Jeżeli bruschetta zostanie podana od razu, dopraw warzywa solą. 
UWAGA! Jednak jeśli przystawkę podasz później nie dodawaj soli, gdyż podejdzie woda. 

Na ciabattę poukładaj wymieszane warzywa i włóż do nagrzanego na 150 stopni piekarnika na 7 minut.

Przystawkę można również podać inaczej, a dokładnie: na u grillowane wcześniej pieczywo, nałóż warstwę przygotowanych warzyw. 

Podawaj od razu.

Przygotowanie grillowanej papryki:
Umyj paprykę i połóż na blasze w piekarniku nagrzanego do 200 stopni. Grilluj warzywo aż zrobi się miękka, a skórka będzie lekko przypalona. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij skórkę z papryki i pokrój na drobne kawałki.

1 komentarz: