czwartek, 15 listopada 2012

Spaghetti bolognese

Drugie danie kuchni włoskiej jakie dziś dla Was przygotowałam to spaghetti bolognese. Danie to pochodzi z Bolonii, a dokładnie sos boloński, który często wykorzystywany jest jako sos do spaghetti.

A więc nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć... zapraszam do mojej kuchni.


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki 
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • oregano
  • przyprawa kuchni włoskiej
Spaghetti bolognese
Przygotowanie:
Na rozgrzanej, większej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na średnim ogniu pokrojone drobno warzywa: cebulkę, czosnek, seler naciowy, marchewkę. Obsmażyć. Na drugiej patelni na oliwie przysmażyć partiami mięso mielone do momentu aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać mięso z warzywami.

Następnie przygotować w garnku sos pomidorowy, zaczynając od rozgrzania oliwy. Dodać do naczynia sos pomidorowy i 5 łyżek przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Przyprawić sos solą, pieprzem i oregano oraz przyprawę kuchni włoskiej.

Przygotowany sos dodać do warzyw. Pogotować razem chwilę do połączenia składników.

Między czasie ugotować makaron al dente do spaghetti.

Podawać na głębokich talerzach posypując startym parmezanem (lub zwykłym serem jeżeli takiego nie macie).

Smacznego!

Spaghetti wyszło naprawdę dobre. Na dowód napiszę, że całą porcję zjadł mój młodszy brat, choć on nie lubi sosów w których jest cebula i inne warzywa... 

2 komentarze:

  1. Hej :) zapraszam do mnie po odbiór "wyróżnienia" :D

    OdpowiedzUsuń