piątek, 2 listopada 2012

Sos karmelowy...

Polecam przepis autorstwa Iny Garten z „Barefoot Contessa at home”.

Składniki (na ok. 1,5 szklanki):
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1,25 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
  • 6 łyżek wody.

Sos karmelowyPrzygotowanie:
W małym garnku o grubym gnie wymieszać wodę z cukrem. 
Ustawić na mały ognień i podgrzewać przez około 10 minut - starając się nie mieszać a jedynie poruszać garnkiem - do rozpuszczenia cukru.

Następnie podkręcić ogień i gotować, aż cukier nabierze jasnobrązowego koloru. Co jakiś czas poruszać garnkiem. Proces ten powinien trwać około 6-7 minut. UWAGA! Syrop jest bardzo gorący, najlepiej do jego wykonania ubierać rękawice kuchenne. Pamiętajcie, aby nie spuszczać płynu z oka, bo może się szybko przypalić.

Następnie jak już nasz karmel będzie miał odpowiedni kolor należy zmniejszyć ogień maksymalnie i wlewać powoli śmietankę do niego cały czas mieszając. UWAGA! Sos znowu będzie pryskać. Sos na początku będzie spieniony, ale w miarę stygnięcia uzyskamy jednolitą konsystencję. 
Gorący sos przelewamy do wyparzonego słoika.

Sos można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.
Gdyby się skrystalizował lub zastygł, przed użyciem należy włożyć słoik na kilka minut do garnka z gotującą się wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz