czwartek, 1 listopada 2012

Śniadaniowe scones...

Scones to angielskie bułeczki podawane do herbatki w Wielkiej Brytanii podczas tradycyjnego "five o'clock". Mają okrągły kształt, które często łamie się na kawałki i smaruje masełkiem. W moich bułeczkach znalazła się maślanka i rodzynki. Do tego znalazły się na stole podczas śniadania.

Składniki (około 25 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 60 g masła pokrojonego w kostkę,
  • 400 ml maślanki,
  • 1 duża garść rodzynek.


Śniadaniowe scones


Przygotowanie:

Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 20 min. Między czasie wyrobić ciasto. Wymieszać składniki suche, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz maślankę i rodzynki osuszone suchym ręcznikiem. Uwaga! Zagnieść ciasto, które będzie miękkie i klejące. Należy starać się nie dosypywać mąki. 

Rozwałkować ciasto na około 2 cm, można podsypywać w tym momencie mąką, ale bardzo delikatnie. Ostrym narzędziem o średnicy 6 cm wykrajać bułeczki, układać na blaszce wyłożonym pergaminem.

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 220ºC.
Śniadaniowe scones

Życzę wszystkim smacznego!

2 komentarze:

  1. scones'y są pyszne. Przymierzam sie do zrobienia ich w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Zrobiłam wczoraj na śniadanie i zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :)

      Usuń