piÄ…tek, 23 listopada 2012

Chipsy jabłkowe - suszenie

Suszone jabłka są bardzo pyszne, no i dodatkowo pomagają budować kondycję fizyczną i umysłową. Polecam te wspaniałe słodkie przekąski, które można wcinać bez żadnych wyrzutów :)

Chipsy jabÅ‚kowe - suszone jabÅ‚ka 


Jak zrobić suszone jabłka?


Umyć pół kilograma jabłek, obierać ze skórki (można jabłka pozostawić ze skórką - ja wolę bez, gdyż po wysuszeniu robi się twarda i trudno ją pogryźć). Następnie wydrążyć gniazda nasienne, bez przecinania jabłka i pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm.

Dużą blachÄ™ wyÅ‚ożyć papierem do pieczenia. Wrzucić na blaszkÄ™ jabÅ‚ka starajÄ…c siÄ™, aby nie uÅ‚ożyÅ‚y siÄ™ jedne na drugich. WÅ‚ożyć je do piekarnika na temperaturÄ™ 50 stopni z termoobiegiem. Suszyć owoce przez ok. 3 godziny. 

Przed suszeniem posypałam jabłka cynamonem, żeby dodać im charakteru. ;)

Wspaniałe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz