piątek, 23 listopada 2012

Chipsy jabłkowe - suszenie

Suszone jabłka są bardzo pyszne, no i dodatkowo pomagają budować kondycję fizyczną i umysłową. Polecam te wspaniałe słodkie przekąski, które można wcinać bez żadnych wyrzutów :)

Chipsy jabłkowe - suszone jabłka 


Jak zrobić suszone jabłka?


Umyć pół kilograma jabłek, obierać ze skórki (można jabłka pozostawić ze skórką - ja wolę bez, gdyż po wysuszeniu robi się twarda i trudno ją pogryźć). Następnie wydrążyć gniazda nasienne, bez przecinania jabłka i pokroić w plasterki o grubości ok. 5 mm.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wrzucić na blaszkę jabłka starając się, aby nie ułożyły się jedne na drugich. Włożyć je do piekarnika na temperaturę 50 stopni z termoobiegiem. Suszyć owoce przez ok. 3 godziny. 

Przed suszeniem posypałam jabłka cynamonem, żeby dodać im charakteru. ;)

Wspaniałe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz