Lemon Curd, czyli mój ulubiony krem cytrynowy. Jest gęsty, miękki i kremowy. Kwaśny i jednocześnie słodki. Nadaje się do posmarowania bułeczki, jedzenia paluszkami, jako masa do ciast i ciasteczek!
Polecam.
Polecam.
Tym razem zachęcam do wersji bez masła.
Składniki:
- skórka starta z 3 cytryn,
- sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 250 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
2 całe jajka oraz 2 żółtka połączyć ze sobą w małym garnku. Następnie dodać startą skórkę i sok z 3 cytryn, cukier oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i gotować (cały czas mieszając!). Na małym ogniu gotować przez około 2 minuty. Dodać oliwę z oliwek i ponownie pogotować przez około 2 minuty na małym ogniu.
Jeżeli komuś przeszkadza skórka z cytryny można z niej zrezygnować. Zamiast tego dodać sok z 4 cytryn.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce tydzień czasu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz