czwartek, 25 października 2012

Cytrynowo!

Lemon Curd, czyli mój ulubiony krem cytrynowy. Jest gęsty, miękki i kremowy. Kwaśny i jednocześnie słodki. Nadaje się do posmarowania bułeczki, jedzenia paluszkami, jako masa do ciast i ciasteczek!
Polecam.

Tym razem zachęcam do wersji bez masła.


 Składniki:
  • skórka starta z 3 cytryn,
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 250 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.



Przygotowanie:

2 całe jajka oraz 2 żółtka połączyć ze sobą w małym garnku. Następnie dodać startą skórkę i sok z 3 cytryn, cukier oraz łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i gotować (cały czas mieszając!). Na małym ogniu gotować przez około 2 minuty. Dodać oliwę z oliwek i ponownie pogotować przez około 2 minuty na małym ogniu.
Jeżeli komuś przeszkadza skórka z cytryny można z niej zrezygnować. Zamiast tego dodać sok z 4 cytryn.

Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce tydzień czasu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz